Schwarzenberg: Európa a EÚ zažijú v priebehu desaťročí veľmi tvrdý náraz

11.09.2012 Celý región

Viedeň 10. septembra (TASR) - Európa a Európska únia zažijú v priebehu uplynulých desaťročí veľmi tvrdý náraz. Vo Viedni to dnes večer na spoločnom podujatí Združenia rakúskeho priemyslu a nemeckého magazínu Die Zeit vyhlásil šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, podľa ktorého bude dôvodom fakt, že sa nevytvorili predpoklady pre dlhodobý hospodársky rast.

Na otázku, ako bude ten náraz vyzerať, reagoval minister zahraničných vecí ČR slovami, že dôjde k ďalšiemu zhoršeniu hospodárskej situácie, dokonca môže nastať pád "a my skonštatujeme, že nie sme akcieschopní". Takýto scenár nie je nepravdepodobný, dodal Schwarzenberg, podľa ktorého sú investície do vedy a výskumu alebo do školstva primalé a málo sa urobilo i pre oživenie ekonomiky. "Doslova sme premrhali našu budúcnosť," citovala slová šéfa českej diplomacie rakúska tlačová agentúra APA.

Kým členské štáty Európskej únie neprestanú robiť politiku, pri ktorej viac peňazí míňajú ako získavajú, bude iba otázkou času, keď sa sever kontinentu dostane do rovnakej situácie ako juh. Dlhy nenarobilo iba Grécko, Taliansko, Španielsko alebo Portugalsko, ale aj krajiny severne od Álp. Aj nedostatky v investičnej oblasti sú evidentné v oboch častiach kontinentu. Jediným rozdielom je doteraz lepšie riadenie na severe Európy. Avšak aj tu sú potrebné reformy, zdôraznil Schwarzenberg.

Podľa vlastných slov mu pri súčasnej diskusii o hospodárskej a finančnej kríze v Európe chýba debata o Európskej únii a jej idei ako takej. Je "poľutovaniahodné", že sa prakticky hovorí iba o eure, pripomenul Schwarzenberg a dodal, že EÚ vznikla ako spoločný mierový projekt.

Napriek všetkým uvedeným aspektom zostáva minister zahraničných vecí ČR miernym optimistom a verí, že Európa prekoná krízu politicky posilnená, pretože v minulosti tomu bolo vždy tak.

Jeden z uchádzačov o prezidentský post v prvých priamych voľbách hlavy štátu v ČR, ktoré sa uskutočnia na začiatku budúceho roka, o sebe v rakúskej metropole prezradil, že ho politika baví okrem iného aj preto, že v nej možno hnevať takých ľudí, ktorí napríklad nerešpektujú ľudské práva. V tejto súvislosti sa však neslobodno obmedzovať len na malé, exotické štáty, ale sledovať aj veľké, bohaté krajiny, dodal.
 

Vyberte región